karstvīns

Ja runa iet par dzērieniem, ko lietot Ziemassvētkos, tad neapšaubāmi prātā uzreiz nāk aromatizētais karstvīns, kas pildīts ar krustnagliņām kanēli, ingveru un muskatriekstiem, un ar kuru var viegli un ātri sasildīties, kā arī nedaudz apreibt, ja tiek lietots alkoholiskais vīns šī dzēriena pagatavošanā. Karstvīns pats par sevi nav tikai Ziemassvētku prieks un to var lietot jebkurā gadalaikā, tomēr vislabāk un patīkamāk ir iedzert silta karstvīna glāzi tieši garajos ziemas vakaros, kad kamīna gaismā un vieglas mūzikas ritmos par pārdomāt visu savu dzīvi un atgūt mundrumu no ikdienas aizņemtā darba ritma.

Bezalkoholiskais karstvīns

Vispirms sākšu ar manu mīļāko recepti tieši bezalkoholiskajam karstvīnam, kas domāta bērniem, šoferiem un vienkārši tiem, kam nepatīk alkohols un tā izraisītais dullums. Šis siltais dzēriens var tikt taisīts katru vakaru, tomēr to labāk ir dzert tieši sanākot kopā visai ģimenei pēc kopīgi pavadītas ziemas dienas uz kalniņa vai kā citādi esot brīvā dabā.

Lai pagatavotu šo dzērienu jums būs nepieciešami šādi produkti:

  • Ābolu sula,
  • Svaigas kanēļa standziņas,
  • Krustnagliņas,
  • Citrona miziņas,
  • Medus,

Lai pagatavotu šo gardo padzērienu ielejiet vajadzīgo daudzumu ābolu sulas katliņā un uzlieciet to sildīties uz mazas uguntiņas. Vislabāk būtu, ja jūs izvēlētos mājās gatavotu ābolu sulu, jo veikalā nopērkamajām sulām garša nav tik izteiksmīga. Kad sula sāk lēnām sildīties tajā jāieliek kanēļa standziņas aptuveni viena standziņa uz vienu litru sulas, kā arī jāieber krustnagliņas, pēc garšas. Lai padarītu dzērienu vēl gardāku jāpieliek arī svaigas vai kaltētas citronu miziņas, kas arī jāliek pēc garšas. Kad ābolu sula būs uzkarsusi līdz aptuveni 50 grādiem tajā jāieliek arī medus, kur tas jāliek atkarībā no tā cik skāba ir jūsu sula un cik saldu dzērienu jūs vēlaties. Es lieku vismaz 2 ēdamkarotes medu, bet bērniem parasti garšo pat 4 ēdamkarotes, kas padarīs dzērienu vēl daudz saldāku. Tālāk visu maisījumu vāra līdz tas sasniedz 60 grādu atzīmi un tad slēdz nost uguni, un uzliek katlam vāciņu un ļauj 5 minūtes ievilkties. Pēc šīm 5 minūtēm dzēriens ir gatavs un to lejot caur sietiņu var pasniegt sulas vai vīna glāzēs, bet, protams, var arī pasniegt vienkāršās tējas vai kafijas krūzēs.

Alkoholiskais karstvīns

Ja runājam par īstiem karstvīniem, tad nepārprotami ir jāmin tieši alkoholiskais dzēriens, kur tiek izmantots augļu vīns, kuram tiek liktas klāt visas šīs karstvīna garšvielas, un viss maisījums arī tiek uzvārīts līdz noteiktai temperatūrai. Ar alkoholiskajiem dzērieniem jābūt ir uzmanīgiem, jo siltais karstvīns var ātri apreibināt tāpēc to vajadzētu lietot tikai vakarā, kad vairs nekur nav jādodas, un noteikti nedrīkst braukt ar mašīnu pēc šāda dzēriena baudīšanas.

Lai pagatavotu šādu karstvīnu jums vajadzēs:

  • Savu mīļāko saldo vīnu,
  • Krustnagliņas,
  • Kanēļa standziņas,
  • citronu miziņas,
  • ingveru,
  • kardamona sēklas,
  • cukurs.

Kā jau iepriekš arī šī dzēriena veidošanā sākumā katliņā jāielej jūsu mīļākais saldais vīns, bet šeit ļoti svarīgi ir izvēlēties tādu vīnu, kas jums garšo arī bez šīm piedevām, jo parastie gatavie karstvīna maisījumi un uzlējumi noteikti nestāvēs klāt dzērienam, kas sanāks no jau tā garšīga vīna. Kad vīns ieliets katliņā ta pēc garšas pievieno visas iepriekš minētās garšvielas, bet šoreiz esiet piesardzīgi ar ingveru un citronu miziņām, jo šīs abas garšvielas ir stipras un var radīt pārāk stipru efektu. Tad, pirms vārīšanas pagaršojiet kopējo maisījumu un ja tas liekas mazliet par skābu tad iespējams pievienot mazliet cukura, tomēr ja jums ir saldais vīns, tad diezin vai vajadzēs šo cukuru, jo labāk ir uztaisīt karstvīnu, kas ir skābāks, nekā to pārsaldināt. Kad visas garšvielas ir pievienotas tad uzlieciet katlam vāciņu un uz lēnas uguntiņas uzsildiet šķidrumu līdz 70 grādiem, tomēr esiet uzmanīgi lai tas neuzvārītos, jo tas viss alkohols pazudīs un arī labais aromāts vairs nebūs tik izteiksmīgs!

Ceru, ka kāda no šīm receptēm jums garšos, un ar alkoholu esiet piesardzīgi un lietojiet to ar atbildību!

Pievienot komentāru

Reklāma

Aptauja

Vai esat sākuši domāt par ziemassvētku dāvanām?

Loading ... Loading ...