ziemassvētku cepetisZiemassvētki, manuprāt, katram no mums asociējas ar visas ģimenes kopā sanākšanu pie galda, un kā gan labāk pavadīt kopējo laiku, kā garšīgi paēdot, mājās gatavotu, cepeti, kas veidots no kārtīgas lauku gaļas un pagatavots ar mīlestību un nesteidzoties.

Cepetis būtībā ir parasta gaļa, kas ir speciāli sagatavota, un kas nav sagriezta šķēlēs, kā mēs to darām ar karbonādēm, bet gan kurai ir ļauts savilkties un kur gaļas sulai, jeb ūdenim, kas vēl ir gaļas porās neļauj iztecēt vai arī, ja tas iztek, tad to atkal uzlejot uz gaļas, lai tā ir sulīgāka un garšīgāka. Cepetim parasti ir jābūt pēc iespējas lielākam un tas var būt gan cūkgaļas gan liellopu gaļas, bet liellopu gaļas cepetim parasti vajadzēs ilgāk cepties, jo tas ir nedaudz sīvāks nekā cūkgaļa. Lai pagatavotu garšīgu svētku cepeti nav nepieciešami nekādi speciāli trauki vai speciāli instrumenti un pat krāsns var būt parastā, kas ikvienam mājās ir. Cepetim būs vajadzīgas šādas sastāvdaļas:

  • Gaļa – kā jau minēju var būt gan cūkgaļa gan liellopu gaļa, kā arī izmērs būs atkarīgs no tā cik daudz cilvēkiem jūs vēlaties pagatavot šo cepeti. Es parasti ņemu vismaz 2 kg gaļas, ar ko pietiek 6 cilvēkiem, un pat vēl pāri paliek, tā kā ja jūs svinat tikai tuvākās ģimenes lokā pietiks ar 1-2 kilogramiem, bet ja Ziemassvētkus svinat kopā ar saviem tuviniekiem un radiniekiem tad labāk būtu 2-4 kg gaļas gabals. Ja īsti nezināt kādu gaļu ņemt, vislabāk ir doties uz tirgu vai tuvējo gaļas veikalu un pajautāt pārdevējam ka vēlaties cept cepeti un jums noteikti ieteiks labāko gaļu!
  • Sīpoli – Arī sīpoli būs vajadzīgi, jo tos liksim apkārt cepeti, lai tie sasūc iztecējušo sulu un padara kopējo cepeša aromātu daudz labāku un pilnīgāku. Atkarībā no tā cik daudz gaļas jums būs jums vajadzēs aptuveni 3 sīpolus uz 1 kg gaļas.
  • Ķiploki – Ķiploki ir vajadzīgi gan garšai gan smaržai, un pietiks ar vienu vai divām ķiploku galviņām, kas padarīs jūsu cepeti vēl aromātisku un gardāku.
  • Eļļa, sāls, pipari un saldās sinepes – Šīs visas sastāvdaļas vajadzēs, lai pārbērtu jūsu cepeti un padarītu to vēl gardāku un ar kraukšķīgu maliņu.

Kad esat iegādājušies visus nepieciešamos produktus jums vispirms jāsagatavo ir lielā cepešpanna, to sasmērējot ar eļļu, lai cepetis un sīpoli tik ātri nepiedegtu, kā arī uzgrieziet cepeškrāsni uz 180 grādiem, lai liekot cepeti iekšā tas jau no paša sākuma būtu karstumā, un šis karstums ļaus gaļas gabalam vieglāk paturēt visu aromātu un sulu nekā lēnām to uzsildot šis aromāts var pazust.

Pirms liekat cepeti uz pannas, to vajadzētu nedaudz apcept uz pannas, lai tā teikt “aizlipinātu” poras, pa kurām var iznākt visas cepeša sulas. Nav nepieciešams katru malu cept ilgi, tikai tik daudz, lai tā paliek brūna, un to ir viegli izdarīt uzkarsējot parasto cepešpannu un ar virtuves cimdiem vai plikām rokām ņemot cepeti un uz 20 sekundēm piespiest katru no 4 malām pie pannas. Atcerieties, ka to malu kur ir ādiņa apcept nav nepieciešams, bet ja tādas nav tad gan liesu gaļu gan speķi ir nepieciešams nedaudz apcept, jo tad gala produkts būs daudz sulīgāks!

Kad cepetis sagatavots to jāliek uz pannas, zem tā paklājot sagrieztas sīpolu daiviņas, bet apkārt šim cepetim apliekot uz pusēm sagrieztus sīpolus. Šīs daiviņas zem paša cepeša neļaus tam piedegt pie pannas, bet blakus esošie sīpoli savilks visu šo solu un padarīs pašu gaļu daudz aromātisku.

Kad sīpoli sagatavoti, tad uz paša cepeša uzziediet saldās sinepes plānā kārtiņā, kas padarīs cepeti zeltaināku un kraukšķīgāku, bet virs sinepēm uzberiet sāli un piparus, kā arī nolejiet ar eļļu, lai tas tik ātri nepiedeg. Kad tas viss ir izdarīt varat pa virsu uzspiest ķiplokus ar ķiploku spiedi, bet noteikti blakus arī nolieciet ķiploku daiviņas starp tur jau esošajiem sīpoliem, kas padarīs gala produktu daudz gardāku un ļaus šai ķiploku smaržai iesūkties gaļā visas cepšanās laikā.

Kad viss ir sagatavots, tad lieciet cepeti cepeškrāsnī šajos 180 grādos un cepiet to aptuveni pusotru stundu. Cepšana process var būt no 1 līdz 2 stundām atkarībā no tā cik liela ir jūsu gaļa, un 1 kg lielam cepetim noteikti pietiks ar nedaudz vairāk kā stundu bet 4 kg cepetim, iespējams, nepietiks pat ar 2 stundu cepšanu. Ja vēlaties pārbaudīt vai cepetis ir gatavs to var izdarīt ar zobu bakstāmo kociņu iedurot to gaļā, ja tās iet iekšā viegli tad gaļa būs gatava, bet ja vidū tas atduras pret pretestību tad, iespējams, vajag vēl nedaudz pacept. Vēl labs padoms ir pašās pēdējās minūtēs uzgriezt grādus lielākus par 250, lai cepeša ārējā maliņa nedaudz vairāk apcepas, bet tas jādara tikai tad, ja cepšanas laikā tā jau nav palikusi brūni zeltaina un vietām pat nedaudz melna.
Ceru, ka jau no receptes jūs varējāt saprast, cik garšīgs šis cepetis sanāks un novēlot jums jaukus Ziemassvētkus ceru, ka šis svētku cepetis būs tieši tikpat garšīgs cik tas izklausās, un tāds, kā sanāca man!

Pievienot komentāru

Reklāma

Aptauja

Vai esat sākuši domāt par ziemassvētku dāvanām?

Loading ... Loading ...