pelēkie zirņiBrūnie jeb pelēkie zirņi jau izsenis ir bijuši viens no ēdieniem ko Latvieši liek Ziemassvētku galdā, un šim ēdienam pat ir dažnedažādākie sacerējumi un ticējumi par to, kāpēc tie jāēd un ka tie dod daudz spēka un izturības. Bet vienkārši vārīti zirnīši, lai gan ir garšīgi pie kartupeļiem vai gaļas, tomēr nav tik patīkami, kā pelēko zirnīšu salāti, ko veido kopā ar žāvēto gaļu, marinētiem gurķiem un sīpoliem. Šādi salāti nereti ir viens no svētku galva pamatēdieniem un mūsu mājās šie salāti ir ļoti iecienīti!

Tātad, lai pagatavotu šādus pelēko vai brūno zirņu salātus Ziemassvētku galdam jums būs vajadzīgi šādi produkti:

  • 400 grami zirnīšu,
  • 200 grami marinētu gurķu,
  • 200 grami žāvētas gaļas,
  • 100 grami sīpolu,
  • 200 grami majonēzes,
  • 100 grami krējums.
  • Sāls, pipari un citas garšvielas pēc garšas.

Kā redzams pēc šīm sastāvdaļām, tad paši zirņi ir galvenā šo salātu sastāvdaļa, tomēr ir vajadzīgi arī dažādi citi produkti, kas kopā padara šo ēdienu daudz garšīgāku un pie reizes arī izceļ pašu zirnīšu garšu.

Pagatavošana:

Pašā sākumā nepieciešams zirnīšus novārīt līdz tie paliek mīksti, un tad tos pēc nokāšanas iebērt bļodā un ļaut tiem 20 minūtes atdzist. Pēc tam kad zirnīši ir atdzisuši, nepieciešams pierīvēt marinēto gurķi, to darot uz smalkās rīves, lai nav pārāk lieli gabaliņi. Šie marinētie gurķi var būt dažādi, bet vislabākie salāti sanāk tieši ar saldenajiem gurķiem, kuriem, marinēšanas laikā, ir pievienots cukurs. Kad gurķi ir sarīvēti var tālāk sagriezt žāvēto gaļu mazos kubiciņos, apmēram tikpat lielus, kā zirnīši, lai būtu viegli sakost un kopējā salātu konsistence būtu tieši laikā! Šī žāvētā gaļa var būt dažāda, tomēr, manuprāt, vislabākie salāti sanāk tieši ar žāvētu liellopu gaļu, kurai jau žāvēšanas procesā ir pievienots sāls, kas padara to garšīgāku un izteiksmīgāku. Tad kad gaļa ir sagriezta, tad nepieciešams nedaudz apcept šos 100 gramus sīpolu, bet cepšanai jānotiek ne ilgāk kā 5 minūtes, un sīpoliem ir tikai nedaudz jāpaliek mīkstiem, jo ja tos pārcepj, tie salātiem vairs nedod šo sīpolīgo un nedaudz svaigo garšu.

Kad visi produkti ir samaisīti, tad jāpievieno majonēze un krējums, kut man vislabāk garšo salāti tieši ar Provansas majonēzi, bet, protams, katram no mums jau garšas kārpiņas ir savādākas un iespējams citam labāk garšos salātu vai brokastu majonēzes. Krējumu un majonēzi iespējams vajadzēs nedaudz vairāk, kā norādīts sastāvdaļās, jo tas ir atkarīgs no tā cik sausa ir žāvētā gaļa un paši zirnīši, jo citreiz pēc sajaukšanas salāti savelkas un pirms pasniegšanas nepieciešams vēl pievienot nedaudz majonēzi vai krējumu, tā teikt, lai tie būtu slapjāki.

Kad viss ir samaisīts, tad atliek tikai nogaršot un pievienot attiecīgās garšvielas. Es parasti piemetu šķipsniņu sāls un nedaudz melnos piparus, vai citron-piparus, lai padarītu salātus mazliet asākus, bet tas arī it atkarīgs no katra paša gaumes, un ja žāvētā gaļa ir bijusi pietiekami sālīta, iespējams sāli nemaz nevajag, vai arī tieši otrādāk, ja gaļa ir bijusi bez sāls, iespējams vajadzēs vairāk sāli un vēl citas garšvielas.

Kā redziet, tad vārīto zirnīšu Ziemassvētku salātus nav nemaz tik grūti uztaisīt, un šāds ēdiens noteikti liks jūsu viesiem novērtēt jūsu centienus atdzīvināt senlatviešu tradīcijas, jo pasniegti ar cepeti un vārīti ceptiem kartupeļiem šie salāti liks ikvienam siekaloties, un patiesībā, rakstot šo rakstu man pašam saskrēja siekalas mutē, tāpēc tūlīt dodos uztaisīt šos salātus, un ceru, ka jums tie garšos tikpat labi, kā man!

Pievienot komentāru

Reklāma

Aptauja

Vai esat sākuši domāt par ziemassvētku dāvanām?

Loading ... Loading ...